ALCOHOLVERSLAVING - HOE KOM JE ER VANAF? ALCOHOL DE BAAS

Passie en Power, leven met hart en ziel

Uit het boekje Passie en Power - leven met hart en ziel

Hoofdstuk 2.5. Alcohol, ik kwam ervan af

Er wordt gezegd dat het leven bij 40 begint. Dat was bij mij zeker zo. Mijn 40e verjaardag was enorm heftig en tegelijkertijd het begin van mijn nieuwe leven. Zo vreemd hoe de dingen kunnen lopen. Het begin van een nieuw decennium en meteen raak. Was ik hierop bedacht? Welnee, het overviel me. Maar, later bleek deze vreselijke dag een prachtig begin van een nieuw leven, waarin ik met passie afscheid kon nemen van een paar gewoontes waarmee ik niet langer gelukkig was.

Op mijn 40e verjaardag
De dag van mijn 40ste verjaardag was een mooie zomerdag; op 1 augustus is het meestal mooi weer. Ik zat er niet mee dat ik 40 werd, ik vond het juist geweldig. Dus lekker in mijn vel ben ik op het werk aangekomen en hoorde ik dat ik een beoordeling zou krijgen. Omdat ik me voor de volle 100% inzette, ging ik vol enthousiasme het gesprek in. Er was niets aan de hand, dacht ik. Maar toen kwam het. Ik kreeg te horen dat ik mijn best niet deed en dat ik er een schepje bovenop moest doen. Ik voelde gewoon dat er sprake was van jaloezie. Mijn man en ik waren namelijk net enkele maanden daarvoor begonnen met ons eigen reisbureau. Eerst in de huiskamer en na zes maanden konden we ons kantoor al openen op Schiphol-Oost. Het liep fantastisch. Ik werkte in mijn vrije tijd op het reisbureau – van negen tot drie uur – en van drie tot elf uur werkte ik bij de KLM. Mijn beoordelaar, de supervisor, was net begonnen in deze functie en wilde zich even laten gelden. Hij liet geen spaan van me heel.

Razen en tieren
In alle staten was ik. Ik kwam thuis, pakte de sherryfles en dronk een glas en ondertussen was ik aan het razen en tieren. Nog een glaasje en nog een glaasje. Ik was witheet. Opeens was de fles leeg. Mijn man gooide nog wat olie op het vuur door te zeggen: "Deze fles was net nog vol." En toen werd ik misselijk, zó misselijk was ik nog nooit geweest. Ziek was ik en er was niets meer aan te doen. Ik had een enorme kater. Die nacht overdacht ik wat ik verder moest doen. Dit kon zo niet langer. Ik dacht eraan dat ik de laatste tijd inderdaad wel erg veel dronk. Als er even een stresssituatie was, kon ik absoluut geen maat houden. Met koffie was het al niet beter: 10 koppen op een dag was voor mij vrij normaal. Uiteindelijk heb ik nog wat kunnen slapen die nacht en toen ik de volgende morgen opstond, had ik mijn besluit genomen. Ik ging stoppen. Voor mij geen alcohol meer en ook geen koffie. Ik kende mijzelf goed genoeg en ik erkende: voor mij is het alles of niets. Wilde ik nog contact houden met mijn ziel en in het hier en nu blijven, dan moest ik nu afspraken maken met mijzelf. Vanaf dat moment ging ik over op thee. Terugdenkend aan de nacht van mijn 40e verjaardag heb ik ervan geleerd: uit iets ellendigs kwam voor mij iets prachtigs voort. Ik voelde me geweldig, had helemaal geen behoefte meer aan drank en ook niet aan koffie. Ik vond het fijn om te merken dat ik zonder die twee middelen kon. Mijn stress loste ik op andere manieren op, maar niet meer met wijn en sherry. Ik ontdekte dat ik juist meer stress had gekregen omdat mijn lichaam al die alcohol en koffie niet goed kon verwerken. Zonder deze verdovende middelen werd ik gaandeweg steeds rustiger van binnen en kon ik situaties veel beter hanteren. De betreffende supervisor heb ik trouwens vergeven. Hij had in mijn ogen weliswaar ongelijk door mij zo te beoordelen, maar ik kon erboven staan, denkend: "Wacht maar af jongen, mijn tijd komt nog wel." En mijn tijd is ook gekomen. Na drie jaar liep ons reisbureau zo goed dat het niet meer nodig was om mijn baan bij de KLM - waar ik overigens heel veel van hield - aan te houden. Achteraf was dit voor mij een mooi begin van een nieuw decennium. Door naar de volgende ronde.

Volgens de beroemde beeldhouwer Kees Verkade werd hij pas gelukkig nadat hij gestopt was met alcohol. De helft van zijn leven was toen al voorbij.

Bovenstaande tekst komt uit het boek: Passie en Power - leven met hart en ziel van Lifestyle Coach - Marjo Horn

Opmerking van Marjo Horn:
Niet lang geleden zat mijn man de krant te lezen en zei: "Ik zie een oude vriend van je." "Oh, wie dan", zei ik. "Sandeman". Er stond een grote advertentie van Sandeman sherry in de krant. Ik moest lachen en dacht terug aan de tijd dat ik verslaafd was daaraan. Hij had gelijk, jarenlang was Sandeman mijn favoriete drank en mijn vriend, omdat het me zo heerlijk in een andere sfeer bracht. Na mijn bovenstaande ervaring echter heb ik die vriend toch vaarwel moeten zeggen. Nog steeds (bijna 30 jaar later nu) ben ik hartstikke blij dat ik de drank niet meer nodig om gelukkig te zijn en de voldoening voel dat ík toch sterker ben dan de drank. Ik heb ontdekt dat kunnen genieten zonder genotsmiddelen uiteindelijk is waar het om gaat.

Hoofdstuk 2.5 Alcohol, ik kwam ervan af - Klik hier voor de inhoudsopgave van Passie en Power - leven met hart en ziel.

Reageren: je kunt met Marjo Horn in contact komen via marjohorn@wxs.nl

Een alcoholverslaving kan zomaar ontstaan door bijvoorbeeld een vitaminetekort of een tekort aan mineralen, zoals een tekort aan magnesium of zink. En hoe bepaalde aminozuren om over verslavingsgedrag heen te komen.
Leer alles over vitamines, mineralen en aminozuren in voeding uit het nieuwe boek van Marjo Horn.

Klik hier voor meer informatie over 'Welke vitamines doen het voor mij?'

 

BACH BLOESEMREMEDIES
Emotionele balans herstellen!

Er zijn typeremedies en stemmingsremedies bij Bach bloesemtherapie. Type remedies kunnen mensen toepassen die chronisch last hebben van bepaalde gemoedsstemmingen, zoals bijvoorbeeld faalangst en gebrek aan zelfvertrouwen. Maar het komt ook wel voor dat je tijdelijk last hebt van gebrek aan zelfvertrouwen. In dat geval komt Larch ook heel erg van pas. Daarbij kun je de bloesems met elkaar combineren, namelijk 7 verschillende sbloesems tegelijk.
Meer....

HUIDVERZORGING
Gezichtsoefeningen en gezichtsmassages

Hoe simpel kan het zijn? De gezichtsoefeningen helpen écht! Zelf begon ik ermee op mijn 34e en na een week zei mijn man: 'Je ziet het al. Vooral de huid onder je ogen is strakker!' Dat smaakte natuurlijk naar meer. Daarom besloot ik het hele plan verder uit te werken, zodat mijn vriendinnen er ook iets mee konden. Maar het kon nóg beter... De liftende massages ontwikkelde ik niet veel later om nog betere resultaten te krijgen.
Meer....

FENG SHUI
De energie in huis aanpassen!

Feng Shui is de kunst van omgaan met onzichtbare of voor sommige mensen zelfs zichtbare energieën. Er wordt gebruik gemaakt van de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal, die een connectie hebben met kleuren: blauw, groen, rood, geel of terracotta en grijs of wit en vormen: golvend, rechthoek, driehoek, vierkant en cirkel en elkaar in deze volgorde voeden. Dit wordt de scheppende cyclus genoemd.
Meer....